Fera's Bright Site
Laat je droom bestaan.:

online sinds 9 mei 2014
[Index-pagina][Gastenboek][Links]


 

Don't dream your life but live your dream.

Wie kent deze uitspraak niet? Ernaar handelen is wat menigeen niet durft/doet.
Wij hebben wel deze 'koe bij de hoorns gepakt' en onze droom om een huis in het buitenland te hebben,
laten verwezenlijken. Tijdens het hele proces heb ik een dagboek bijgehouden.
Dit dagboek heb ik aangepast om het geschikt te maken voor een boek. Een eigen boek. En zo is ook deze droom van mij verwezenlijkt.
Hieronder kun je het eerste hoofdstuk lezen.
Het boek is als paperback en als e-book (epub) verkrijgbaar
bij Uitgeverij Eigen Boek.

Het begin

Het begint allemaal na onze zomervakantie van 2007. Na drie weken gekampeerd te hebben in Noord-Bohemen, op een Nederlandse camping in Janův Důl, rijden we naar huis in de richting van Dresden (Duitsland). In een klein dorpje in Bohemian Switserland zien we een heel erg leuk kasteeltje te koop staan. In de auto wordt er al wild gefantaseerd over het kasteeltje opknappen, een bed and breakfast beginnen en zo een nieuw leven opstarten in TsjechiŽ. We lachen er hartelijk om want natuurlijk zijn het wilde fantasieŽn, verre van de realiteit.

Thuis draait het normale leven van werken, school en dergelijke weer veel te snel voor ons gevoel. Martin is (stiekem) op het Internet aan het zoeken gegaan naar het kasteeltje. Sherlock Martin vindt het vrij snel en we zijn verbaasd over de vraagprijs. Het pand is voor minder dan de helft van de marktwaarde van ons eigen huis te koop maar foto's van het interieur zijn onthutsend. Het is een bouwval en het zou tonnen kosten om daar een bewoonbaar pand van te maken.

Het droombeeld kasteeltje verdwijnt al gauw naar de achtergrond om daar een stille dood te sterven, maar het kasteeltje heeft het idee: een huis kopen in TsjechiŽ, aangewakkerd en Martin steekt bijna iedere vrije minuut in het zoeken op Internet naar mogelijkheden. Vanaf het TsjechiŽ-forum (Tsjechie.net) haalt hij ontzettend veel informatie en leest verhalen van voorgaande 'pioniers'. Mensen die onlangs of al jaren geleden hetzelfde avontuur zijn aangegaan en hun ervaringen graag willen delen met de rest van de wereld via het Internet. Maar er komt zoveel kijken bij het kopen van onroerend goed in het buitenland.

Na een aantal weken alleen in dit avontuur te zijn gestapt betrekt Martin mij in zijn speurwerk en toetst mijn gretigheid over een mogelijke aankoop van onroerend goed in TsjechiŽ. Bij het zien van nieuwbouwhuizen op verschillende websites begint het bij mij ook wel te kriebelen maar ik blijf toch enigszins gereserveerd. Het is een hele stap natuurlijk en dat voor iets waar je in het begin maar voor hooguit zes weken per jaar gebruik van kunt gaan maken. Maar ook voor mij  blijven er tot nu toe meer voor- dan nadelen aan kleven. Al vrij snel heb ik een voorkeur voor het huis met de naam Atraktiv op de site van G.Servis.CZ.Het huis telt drie slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping en op de begane grond een halletje, doucheruimte, aparte wc, keuken en woonkamer met open haard. Links van het huis een carport en daarachter een overdekt terras met open haard.Eigenlijk is het een groter huis dan het huis waar we nu in wonen, maar het is een vrijstaand huis terwijl we nu in een tussenwoning wonen. Naar alle tevredenheid hoor, laat ik dat even voorop stellen, maar een toekomst in een vrijstaand huis zie ik toch ook wel helemaal zitten. We hebben inmiddels een kavel op het oog in een klein dorpje tussen Praag (Praha) en Pilsen (Plzen). De kavel is van een Nederlander die er eerst zelf op wilde gaan bouwen maar na aankoop van de kavel de mogelijkheid kreeg om een huis dat reeds in aanbouw was over te nemen van iemand die in echtscheiding lag. Het is een kavel van 1070m2 met een stroomvoorziening aan de grens. Aan de rest van de infrastructuur moet nog worden voorzien.

We hebben vandaag (3 oktober 2007) telefonisch contact gehad met de eigenaar van de kavel en over vijf weken hebben we een afspraak staan om hem te ontmoeten. Ook hebben we vandaag de financiŽle kant van zaken rond en weten we precies wat ons budget is. Maar eerst gaan we volgende week zondag naar de Second Home Beurs in Utrecht. Daar zullen we ons nog verder kunnen verdiepen in alles wat erbij komt kijken als je de grote stap gaat wagen. Want dat het gaat gebeuren is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. We'll go for it!

Tja, soms moet je dingen gewoon durven te doen.

(Het gaat echter allemaal heel anders lopen.)

Het boek is hier te koop.

 


[Index-pagina][Gastenboek][Links]

 

Wilt U niets van deze website ongevraagd overnemen voor publicatiedoeleinden.
© 2014 Fera van de Mortel.